Mijn ervaring met autisme”,

Mijn ervaring met autisme is veelzijdig te noemen.

Ik ben iemand die op latere leeftijd is gediagnosticeerd, maar ook is opgegroeid in een omgeving die mijn problemen niet begreep.
Als kind heb ik dan ook een heel leer traject gesleten in speciaal onderwijs, dit traject is niet geheel zonder kleerscheuren verlopen.

Opgroeien ging niet vanzelf, (vriendschappen, relaties, veranderingen, scholing en onderwijs, werk), verliepen moeizaam of liep ik in vast.
In mijn leven heb ik dan ook de nodige psychische hulpverlening gehad,  echter de tools en de handvaten om mezelf te begrijpen die ontbraken er vaak aan.

Autisme kent een redelijke hoge co-morbiditeit, (dit betekent) dat autisme vaker samen gaat met andere psychiatrische aandoeningen of problematiek. In mijn geval was dit depressie, eet problematiek, gegeneraliseerde angst stoornis, PTSS slaap problemen, sociale angsten, burn-out.

Maar ook diverse lichamelijke kwalen, die (deels) voort komen uit de dagelijkse stress die ik ervaar.

“Het pad naar bewustwording”,

In 2017 ben ik doorverwezen via mijn huisarts naar “GGZ-centrum autisme”.  dit vanwege dat ik vastliep in mijn persoonlijke leven en er een vermoede richting autisme bestond.  Eveneens omdat ik antwoorden wilde waarom vele zaken mij zo moeizaam af gingen in het dagelijks leven de afgelopen 41 jaar. Naar mijn diagnostisch traject, kreeg ik de diagnoses “autisme en complexe PTSS”.

Ik heb bij de GGZ een behandeltraject gevolgd wat circa 4 jaar heeft geduurd. Deze bestond uit (diverse cursussen, individuele begeleiding, en trauma verwerking).  Dit is een zeer fijne periode geweest, die ik omschrijf als een gouden eeuw van persoonlijke groei.

In deze periode heb ik veel geleerd en inzichten verworven over mezelf. Ook ben ik zaken uit het verleden in een ander perspectief gaan zien. Bovendien heb ik geleerd beter te reflecteren op mijzelf, maar ook op mijn omgeving.

“Autisme in mijn omgeving en gezin”,

Mijn ervaring met autisme stopt niet bij mijzelf.  Door een leven met psychische en  sociale  problemen, niet mee kunnen komen in een steeds sneller veranderende maatschappij. Heb ik vele mensen leren kennen die in gelijke positie zitten. Hieronder zitten ook meerdere mensen met autisme maar ook andere psychische of sociale  problematiek. Vaak vind je bij elkaar veel herkenning, maar ook een overlap in problematiek.

Eveneens heeft mijn partner autisme, en hebben ook onze kinderen beide autisme en ontwikkeling problemen. autisme loopt als een rode draad door ons leven.

“Autisme kennis”,

Een eigenschap die je meer dan bovengemiddeld ziet bij mensen met autisme is als echt de intrinsieke interesse is gewekt, dat ze zich volledig kunnen storten op een interesse.

Bij mij is een van deze preoccupaties  menselijk gedrag en psychologie.  Ik kan mezelf dan ook goed vermaken met nieuwe kennis over psychologie bij te schaven,  Inmiddels heb ik ook al vele boeken en artikelen gelezen over (autisme, cognitie & gedrag, trauma, persoonlijkheid stoornissen, zelfhulp).

Maar ook de tijd nemen om goed te luisteren, observeren, reflecteren en in gesprek te gaan kom je al een heel eind. Veel van wat ik geleerd heb gebruik nu in het dagelijks leven.

Verder volg ik  momenteel cursussen bij de herstelacademie van “Fameus”. Dit om mijn kennis en inzichten te verbreden,  nieuwe mensen en situaties te leren kennen. Met als doel om mezelf als persoon, maar ook als ervaring deskundige verder te ontplooien.
En ook in mijn eigen herstel proces de volgende stappen te zetten