Mijn ervaring met autisme.

Mijn ervaring met autisme is veelzijdig.

Ik ben iemand die op latere leeftijd is gediagnosticeerd, maar ook is opgegroeid in een omgeving die mijn problemen niet begreep. Als kind heb ik een leer traject doorlopen in speciaal onderwijs, dit traject is niet geheel zonder kleerscheuren verlopen.

Opgroeien ging niet vanzelf, vriendschappen, relaties, veranderingen, scholing en onderwijs, werk, verliepen moeizaam of liep ik in vast.
In mijn leven heb ik dan ook de nodige psychische hulpverlening gehad, echter de tools en de handvaten om mezelf te begrijpen die ontbraken er vaak aan.

Autisme kent een redelijke hoge co-morbiditeit, (dit betekent) dat autisme vaker samengaat met andere psychiatrische aandoeningen of problematiek. In mijn geval is dit depressie, eet, problematiek, gegeneraliseerde angststoornis, PTSS, slaapproblemen, sociale angsten, burn-out.

Maar ook diverse lichamelijke kwalen, die (deels) voortkomen uit de dagelijkse stress die ik ervaar.

Mijn ervaring met autisme is veelzijdig.

Ik ben iemand die op latere leeftijd is gediagnosticeerd, maar ook is opgegroeid in een omgeving die mijn problemen niet begreep. Als kind heb ik een leer traject doorlopen in speciaal onderwijs, dit traject is niet geheel zonder kleerscheuren verlopen.

Opgroeien ging niet vanzelf, vriendschappen, relaties, veranderingen, scholing en onderwijs, werk, verliepen moeizaam of liep ik in vast.
In mijn leven heb ik dan ook de nodige psychische hulpverlening gehad, echter de tools en de handvaten om mezelf te begrijpen die ontbraken er vaak aan.

Autisme kent een redelijke hoge co-morbiditeit, (dit betekent) dat autisme vaker samengaat met andere psychiatrische aandoeningen of problematiek. In mijn geval is dit depressie, eet, problematiek, gegeneraliseerde angststoornis, PTSS, slaapproblemen, sociale angsten, burn-out.

Maar ook diverse lichamelijke kwalen, die (deels) voortkomen uit de dagelijkse stress die ik ervaar.

Pad naar bewustwording.

 

In 2017 ben ik doorverwezen via mijn huisarts naar “GGZ-centrum autisme”.  Dit vanwege dat ik vastliep in mijn persoonlijke leven en er een vermoede richting autisme bestond.  Eveneens omdat ik antwoorden wilde waarom vele zaken mij zo moeizaam af gingen in het dagelijks leven de afgelopen 41 jaar. Naar mijn diagnostisch traject, kreeg ik de diagnoses “autisme en complexe PTSS”.

Autisme in mijn omgeving en gezin.

Mijn ervaring met autisme stopt niet bij mijzelf. Door een leven met psychische en sociale problemen, niet mee kunnen komen in een steeds sneller veranderende maatschappij. Heb ik vele mensen leren kennen die in een vergelijkbare situatie zitten, of tegen vergelijkbare problemen aanlopen binnen onze maatschappij. Hieronder zitten ook meerdere mensen met autisme maar ook andere psychische of sociale problematiek. Vaak vind je bij elkaar veel herkenning, maar ook een overlap in problematiek.

Ik heb bij de GGZ een behandeltraject gevolgd wat circa 4 jaar (2017-2021) heeft geduurd. Deze bestond uit diverse cursussen, individuele begeleiding, en trauma verwerking. Dit is een zeer fijne periode geweest, die ik omschrijf als een gouden eeuw van persoonlijke groei.

In deze periode heb ik veel geleerd en inzichten verworven over mezelf. Ook ben ik zaken uit het verleden in een ander perspectief gaan zien. Bovendien heb ik geleerd beter te reflecteren op mijzelf, maar ook op mijn omgeving.

Dat de (spreekwoordelijke) appel niet ver van de boom valt, is ook binnen ons gezin een feit. De kennis die ik heb verworven, kan ik goed inzetten in ons gezin. Daarnaast levert het opgroeien met autisme ook een schat aan inzichten op, die ik nu in de rol van ouder goed kan toepassen.

 

Pad naar bewustwording.

 

In 2017 ben ik doorverwezen via mijn huisarts naar “GGZ-centrum autisme”.  Dit vanwege dat ik vastliep in mijn persoonlijke leven en er een vermoede richting autisme bestond.  Eveneens omdat ik antwoorden wilde waarom vele zaken mij zo moeizaam af gingen in het dagelijks leven de afgelopen 41 jaar. Naar mijn diagnostisch traject, kreeg ik de diagnoses “autisme en complexe PTSS”.

Autisme in mijn omgeving en gezin.

Mijn ervaring met autisme stopt niet bij mijzelf. Door een leven met psychische en sociale problemen, niet mee kunnen komen in een steeds sneller veranderende maatschappij. Heb ik vele mensen leren kennen die in een vergelijkbare situatie zitten, of tegen vergelijkbare problemen aanlopen binnen onze maatschappij. Hieronder zitten ook meerdere mensen met autisme maar ook andere psychische of sociale problematiek. Vaak vind je bij elkaar veel herkenning, maar ook een overlap in problematiek.

Ik heb bij de GGZ een behandeltraject gevolgd wat circa 4 jaar (2017-2021) heeft geduurd. Deze bestond uit diverse cursussen, individuele begeleiding, en trauma verwerking. Dit is een zeer fijne periode geweest, die ik omschrijf als een gouden eeuw van persoonlijke groei.

In deze periode heb ik veel geleerd en inzichten verworven over mezelf. Ook ben ik zaken uit het verleden in een ander perspectief gaan zien. Bovendien heb ik geleerd beter te reflecteren op mijzelf, maar ook op mijn omgeving.

Dat de (spreekwoordelijke) appel niet ver van de boom valt, is ook binnen ons gezin een feit. De kennis die ik heb verworven, kan ik goed inzetten in ons gezin. Daarnaast levert het opgroeien met autisme ook een schat aan inzichten op, die ik nu in de rol van ouder goed kan toepassen.

Autisme kennis.

 

Een eigenschap die je meer dan bovengemiddeld ziet bij mensen met autisme, is als echt de intrinsieke nieuwsgierigheid is geprikkeld. Dat ze zich volledig kunnen storten op een interesse.

Bij mij is een van deze preoccupaties, menselijk gedrag en psychologie.  Ik kan mezelf goed focussen op kennis over psychologie om deze op te nemen. 

Inmiddels heb ik ook al vele boeken en artikelen gelezen over (autisme, cognitie & gedragswetenschappen, trauma, persoonlijkheid,stoornissen, zelfhulp).

Maar ook de tijd nemen om goed te luisteren, te observeren, of reflecteren en in gesprek te gaan met je mede mensen kom je al een heel eind. Veel van wat ik geleerd heb gebruik nu in het dagelijks leven.

Veel van de bovenstaande zaken helpen mij in mijn herstelproces en hebben gezorgd dat ik meer in mijn kracht ben komen te staan.

Een eigenschap die je meer dan bovengemiddeld ziet bij mensen met autisme, is als echt de intrinsieke nieuwsgierigheid is geprikkeld. Dat ze zich volledig kunnen storten op een interesse.

Bij mij is een van deze preoccupaties, menselijk gedrag en psychologie.  Ik kan mezelf goed focussen op kennis over psychologie om deze op te nemen. 

Inmiddels heb ik ook al vele boeken en artikelen gelezen over (autisme, cognitie & gedragswetenschappen, trauma, persoonlijkheid,stoornissen, zelfhulp).

Maar ook de tijd nemen om goed te luisteren, te observeren, of reflecteren en in gesprek te gaan met je mede mensen kom je al een heel eind. Veel van wat ik geleerd heb gebruik nu in het dagelijks leven.

 

Veel van de bovenstaande zaken helpen mij in mijn herstelproces en hebben gezorgd dat ik meer in mijn kracht ben komen te staan.